یک عادت غذایی ما ایرانیها این است که اگر به اندازه دو نفر شام یا ناهار بخوریم و احساس پری و سیری داشته باشیم بازهم اگر به ما پیشنهاد یک دسر شیرین و هوسانگیز همچون یک برش کیک، کرمکارامل، ژله، پودینگ، بستنی، کرمکاکائو، پلمبیر یا یک لیوان معجون بدهند با کمال میل و رغبت پذیرا هستیم و هیچگاه هم برای ما معلوم نشده این دسر لذیذ را کجای دلمان جا میدهیم و چگونه میل به خوردن آن داریم!
چرا بعد از صرف غذایی کامل، نیاز به خوردن یک ماده شیرین داریم؟ اگر دسر پس از غذا خورده شود باز هم چاق کننده است؟ پودینگ چه نوع دسری است و آیا می توان آن را جایگزین وعده صبحانه کرد؟ چه دسری برای دیابتی ها مناسب و بهترین دسر کدام است؟ دسر رژیمی داریم یا نداریم؟
دسر، غذا را هضم می کند؟
تمایل به خوردن یک دسر شیرین حتی یک آبنبات، در برخی افراد چنان تبدیل به عادت می شود که اگر آن را نخورند پس از صرف هر وعده غذایی احساس ناخوشایندی داشته و اغلب بر این باورند که شیرینی به هضم بهتر و سریع تر غذا کمک می کند. در پاسخ، به شما حق می دهیم که بعد از خوردن غذا میل به صرف شیرینی داشته باشید، زیرا خوردن مواد شیرین سبب آزادسازی آندروفین و احساس شادی و شعف در انسان می شود و در نتیجه، آن حال خوشی که پس از خوردن دسر به افراد دست می دهد، بی دلیل نیست. اما باید بدانید اغلب دسرها چرب و پرکالری هستند و نه تنها به هضم غذا کمک نمی کنند، بلکه فشار مضاعفی به معده و قلب وارد کرده و استمرار در مصرف آن باعث اضافه وزن می شود و پس و پیش از غذا خوردن آن هم نمی تواند از کالریش بکاهد.
البته تمایل به شیرینی را می توان با یک عدد آبنبات، یک دانه خرما، یک قاشق مرباخوری عسل یا مارمالاد، دو تا سه عدد کشمش و مویز یا یک حبه قند برطرف کرد و بتدریج در صدد حذف آن برآمد.
اما اگر عادت شدیدی به مصرف انواع دسرهای شیرین دارید، باید از حجم غذایتان بکاهید یا میزان فعالیت بدنی تان را افزایش دهید و برحسب میزان مصرف حدود یک تا دو ساعت فعالیت فیزیکی کنید تا کالری مازاد را بسوزانید، در غیر این صورت تپل می شوید.